Serdecznie zapraszamy do wysłuchania prezentacji „Badanie właściwości cukrów (sacharydów). Realizacja wymagań zawartych w podstawie programowej z chemii w szkole podstawowej”, prowadzonej przez nauczycielkę konsultantkę ds. nauczania chemii, Halinę Szczepaniec.
Podczas prezentacji odbiorcy dowiedzą się, jak w warunkach domowych – używając produktów codziennego użytku – przeprowadzić proste doświadczenia, takie jak: badanie właściwości glukozy, sacharozy, skrobi czy celulozy. Zaprezentowany zostanie również rozkład sacharozy pod wpływem ogrzewania oraz sposób na wykrycie skrobi w artykułach spożywczych. Ponadto omówione zostaną redukujące właściwości glukozy.
Dodatkowo proponujemy Państwu zestaw doświadczeń zalecanych do wykonania samodzielnie przez uczniów lub w formie pokazu nauczycielskiego w celu pełnej realizacji wymagań zawartych w podstawie programowej.
W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do kontaktu z prowadzącą: hszczepaniec@zcdn.edu.pl.
Ponadto zapraszamy do zapoznania się z naszymi pozostałymi materiałami online, dostępnymi w zakładce: Edukacja na odległość.